Boomtekening analyse

Wat is een boomtekening analyse?

Iedere keer wanneer wij iets tekenen, leggen we iets van onze ziel bloot. We tekenen namelijk met ons gevoel en in een tekening wordt dit weerspiegeld.

In de analytische psychologie, staat de boom symbool voor de mens. In een tekening van een boom, kunnen we daarom het allerbeste waarnemen hoe een persoon zichzelf ziet.
De boom dat ben jij! Daarom werk ikzelf  met tekeningen van bomen.

De manier waarop je een boom tekent, verteld me wat voor persoon je bent, hoe je de wereld beleefd, wat je uitdagingen zijn en waar je kwaliteiten liggen. Alles wat er in/aan de boom getekend wordt, heeft zijn eigen betekenis. Ik analyseer de symbolen die zich in de boomtekening bevinden en zodoende kan ik een beeld vormen van wie jij bent.

Analyse

Bij het analyseren van een boomtekening maak ik gebruik van kennis uit de analytische psychologie. Op deze manier krijg ik een algemeen beeld van de persoon die de boom getekend heeft.

Deze informatie wordt aangevuld met gegevens die ik op basis van intu´tie doorkrijg. Dit samen zorgt voor een totaalbeeld, waaruit ik een persoon schets kan maken.

Betekenis

Een analyse geeft je inzicht in de volgende punten:

 • Hoe zie ik mezelf en hoe ervaren andere mij?
 • Hoe ervaar ik de wereld / hoe ga ik met de wereld om?
 • Wat zijn mijn kwaliteiten?
 • Wat zijn mijn uitdagingen?

Een analyse geeft je inzicht in je eigen proces. Het  is een spiegel voor hoe jij, jezelf ziet, maar ook hoe andere mensen jou ervaren. Dit kan je helpen om je eigen ‘blinden vlekken ’te ontdekken. Het kan een aanzet zijn voor verdere zelfontplooiing. Daarnaast kan een analyse aanwijzingen geven voor gebieden die extra aandacht kunnen gebruiken. Een analyse kan bevestigen wat je eigenlijk al wist (maar wat je graag van een ander terug wilt horen), of het kan een aanvulling zijn op het beeld wat je al van jezelf had. Het kan je een richtlijn geven op je eigen levenspad. Het is een mogelijkheid om je eigen zelfkennis te vergroten.

 

Waar moet de boomtekening aan voldoen?

Als je een boomtekening wilt laten analyseren, dan moet de tekening aan een paar voorwaarden voldoen:

 • De boomtekening moet recent zijn. Een tekening is namelijk een momentopnamen. Een tekening die je ooit eens in je kinderjaren hebt getekend, zegt enkel iets over de persoon die je toen was, en niets over hoe je nu bent. Wanneer je een tekening wilt laten analyseren, zorg er dan ook voor dat je de boom op dat moment pas gaat tekenen. Haal geen oude tekening uit de kast!
 • Teken de boom het liefste op een blanco vel papier. Dus geen lijntjespapier.
 • Teken vanuit je gevoel. Dit is het allerbelangrijkste. Je hoeft geen perfecte boom te tekenen.
  Het gaat erom dat de boom vanuit het hart getekend is. Teken dan ook geen boom na, maar gebruik je intu´tie. Alleen bomen die vanuit je eigen intu´tie getekend zijn, kunnen juist geanalyseerd worden.
 • Het is niet nodig om persoonlijke informatie bij de tekening te voegen. Enkel het tekenen van een boom is voldoende.
 • Mijn specialisme gaat uit naar tekeningen van volwassenen. De symbolen van een kindertekening moeten anders ge´nterpreteerd worden dan die van een volwassen tekening. Mocht er  toch behoeften zijn om een tekening van een kind te  laten analyseren, vermeld dit dan nadrukkelijk. Omdat deze niet onder mijn specialisatie behoren, ga ik hier anders mee om. Als het gaat om een kindertekening zal er eerst verder overlegd worden.

Kosten en aanmelden analyse

 • Voor het analyseren van een boomtekening vraag ik € 22,50
 • Voor kindertekeningen geld hetzelfde tarief.
  Maar nogmaals, deze analyseer ik enkel na verder overleg.

Wanneer je een analyse wilt laten maken, dan kan dit door mij een e-mail te zenden waarin je jezelf aanmeld.  Je krijgt dan alle benodigde informatie, waaronder de wijzen van betalen.

De analyse zelf gaat via de post. Per e-mail is dit niet mogelijk, aangezien het voor mij van belang is om
de originele tekening te zien.

Aanmelden kan via dit contact formulier of stuur een e-mail naar: boomtekening@home.nl